René tog kampen op med YouSee

Nu sparer beboerne 200 kroner på internet – vel og mærke hver måned, skriver Fagbladet Boligen.

Beboere betaler 59 kroner om måneden for hurtigt internet

Køge Boligselskab lægger sit eget bredbåndsnet og fremtidssikrer alle boliger med hurtigt og billigt internet.

Siden januar har Køge Boligselskab været i gang med at lægge sit eget bredbåndsnet i sine 1.700 boliger. For tiden er turen kommet til en afdeling med rækkehuse, der får lagt fibernet ind. Snart kan beboerne tilslutte deres router til en lille boks inde i huset og få hurtigt internet for 59 kroner om måneden.

Vi har valgt at lægge vores eget bredbåndsnet, fordi der er en stor økonomisk gevinst i det for beboerne. Nu sparer de omkring 200 kroner om måneden i forhold til det, de har været vant til at betale for internet,” siger René Nielsen, forretningsfører i Køge Boligselskab.

Midt i april kunne beboerne begynde at bruge det nye net i halvdelen af boligselskabets boliger. Resten tilsluttes i august.

Det var blevet for dyrt

Indtil nu har de fleste beboere købt deres bredbåndsforbindelse med adgang til internettet hos selskabet YouSee, der leverer tv-pakker til beboerne på boligselskabets fællesantenneanlæg. Den type antenneanlæg med coax-kabler til kabel-tv ligger i de fleste almene boligafdelinger. Køge Boligselskab ejer selv sit antenneanlæg.

Produktet fra YouSee har været godt nok, men vi synes, det har været for alt dyrt for vores beboere at få bredbånd på den måde,” siger René Nielsen.

Beboerne har ofte betalt cirka 300 kroner eller mere om måneden for bredbånd fra YouSee.

Ledte efter billigere alternativer

Køge Boligselskab begyndte at lede efter alternativer, der kunne give beboerne billigere bredbånd. YouSee og et par af de store energiselskaber tilbød at lægge gratis fibernet ind i afdelingen, men René Nielsen regnede på det.

Så ville energiselskabet eje fiberanlægget i boligen. De sagde, at vi selv skulle finde dem, der skulle levere bredbåndet, og de skulle så leje fiberen af energiselskabet. Men så vidt jeg kunne se, ville prisen stort set blive den samme som hos YouSee, der leverer bredbånd gennem vores tv-anlæg,” siger René Nielsen.

Så laver vi vores eget net

Derfor besluttede beboerdemokratiet i Køge Boligselskab at etablere sit eget interne fibernet. Det forbinder alle boliger i selskabets 11 afdelinger som består af cirka lige mange etageboliger og rækkehuse. Alle afdelinger valgte, at det billige internet fremover skal være en del af huslejen.

Udgangspunktet er, at vi vil eje vores egne anlæg. Så bestemmer beboerne selv over deres egne ting i stedet for, at en stor kommerciel virksomhed skal tjene penge på noget i vores afdelinger,” siger René Nielsen.